„Én kendet utálom, mint a kukorica-gölödint!” A fenti idézet Petőfi "A helység kalapácsa" című komikus eposzából származik, amelyben Harangláb, a fondor lelkületű egyházfi, a széles tenyerű Fejenagy szemébe vágja az igazságot:
„Én kendet utálom, mint a kukorica-gölödint!” Az idézet és a hasonlat nem véletlen, hiszen a szlovák hagyományokkal rendelkező ételt bizonyára az édesanya, Hrúz Mária is előszeretettel főzte a Petrovics családnak, majd a források szerint a katona Petőfi szolgálati ideje alatt is sűrűn készítette el ezt az ételt, többnyire a körlet tagjai számára. A költő élete során olyannyira megsokallhatta az ételt, hogy annak nemkívánatossága a János vitézben is felbukkan, hiszen a kősziklát fogyasztó óriások ezzel az étellel kínálják a főhőst. A valószínűsíthetően vaj, cukor és tejföl hozzáadása nélkül készült étel nem volt drága fogás, azonban ezek alapján annak ízletessége is kétségbe vonható.
Ti kóstoltátok már a kukorica gölődint? Készítitek a családban? Esetleg receptjeiteket megosztjátok velünk?
Hajagos Csaba