Rengeteg újdonság Petőfiről, meglepetésekkel

Rengeteg újdonság Petőfiről, meglepetésekkel

Családtörténeti érdekességek Petőfi Sándorról címmel  tartottak konferenciát november 15-én, a  Katona József Könyvtárban. A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) helyi csoportja a Bács-Kiskun vármegyei családfakutatók szervezésében megvalósuló program sokakat csábított a megyei könyvtárba.  

Végső István történész teltház mellett nyitotta meg a konferenciát. Mint hangsúlyozta a 200 éves évforduló kapcsán is fontos az emlékezés Petőfi Sándor, a szabadságharc költőjére, de az élete, családja révén mindig újdonságok derülnek ki, így ezért is érdekes ő a számukra. 
Akik eljöttek a rendezvényre több meglepetésben is részesülhettek. A Petőfi relikviák mellett a Petőfiből ötös című utazókiállítást is láthatták. A tárlat sajátos módon közelít Petőfi egykori evangélikus iskoláihoz. Egy-egy helyszínt egy-egy iskolai dolgozatban mutatnak be, humoros, de ismeretterjesztő formában.
A konferencia első részében Petőfi első iskolájáról (Kecskemét, 1828-1831) Székelyné Kőrösi Ilona, történész, etnográfus tartott sok új kutatást tartalmazó előadást. Tisztázta, hogy pontosan hol és mikor tanult a kis Petrovics. Felhívta a figyelmet, a sokszor elfeledett ténynek, hogy Kecskeméten volt az első iskolája a neves költőnek.
Egy új rokon és egy imposztor Kecskeméten címmel Gönczi Gergő, levéltáros (MNL- Bács-Kiskun Vármegyei Levéltár) egy eddig szinte teljesen feltáratlan rokoni, gazdasági kapcsolatot, területet kutatott. Petrovicsék evangélikus rokonságához, a kis Petőfi tanítójához fűződő igen bonyolult családtörténeti adatokat térképezte fel. A Kovácsay, Rhúzék, Dinka és Schifferdecker famíliák viszonya derült ki az előadásból. 
Petőfi és rokonai a pesti szlovák elemi iskolában címmel Dr. Kertész Botond, történész (Evangélikus Országos Gyűjtemény) tartott előadást. Ebből az előadásból szintén újdonságként derült ki, hogy a kis Alexander Petrovics pontosan hová is járt Pesten. Sokáig nem volt világos, hogy szlovák elemi iskolát is látogatott, és hogy pontosan mikor is. A kutatónak sikerült korabeli forrásokkal igazolni az iskolatörténeti tényeket.
Hogyan legyünk Petőfi pótnásznagya? című előadásban Végső István, történész (Bács-Kiskun vármegyei családfakutató csoport) Sass Károlyról beszélt. Petőfi egyik násznagya dunántúli evangélikus család sarja volt, de, amikor a költő Erdődön udvarolt Szendrey Júliának, ő lett a szerelmi futáruk. Ott volt persze az esküvőn, így ennek a fontos életeseménynek ő lett a megbízható hiteles tanúja a Petőfi-kutatók szemében. Sass később Kiskunhalasra házasodott. Ott írta meg emlékeit Petőfi kapcsán, amit a mai napig használnak a szakemberek a költő élete kapcsán.
Petőfi relikviák a Székely-gyűjteményből címmel tartott érdekfeszítő bemutatót, előadást Fülöpszállási Székely Gábor, műgyűjtő, helytörténész. Több kiskunsági település Petőfi ereklyéjét összegyűjtötte az előadó. Ezek közül a legfrissebb, legérdekesebb az az állítólagos családi Biblia, ami valószínűleg a Petőfi szülőké lehetett.
A rendezvény baráti beszélgetéssel, a Petőfiből ötös kiállítás és Petőfi relikviák megtekintésével zárult.
 

Keresés