Petőfi témájú kortárs képzőművészeti gyűjtemény a költő szülővárosában

Petőfi témájú kortárs képzőművészeti gyűjtemény a költő szülővárosában

A Kiskőrösön található gyűjtemény Magyarország legnagyobb Petőfi témájú kortárs képzőművészeti gyűjteménye, amely országos lefedettséggel, sőt határon túl élő vagy onnan származó jeles képzőművészek munkáit tartalmazza.

Mennyiségi, minőségi jelentősége mellett műfaji gazdagsága és a középpontba állított költői életrajz vagy életmű elemeinek magas színvonalú vizuális megformáltsága akár nemzeti mértékű képzőművészeti értékké emeli.

A képzőművészeti alkotások gyűjtését 1980-ban a kiskőrösi székhelyű Országos Petőfi Sándor Társaság kezdte el pályázatainak meghirdetésével, melyhez később Kiskőrös városa és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum is csatlakozott.

A gyűjtemény mára már több mint 500 zsűrizett munkából áll.

A kollekcióban vegyes műfajú munkák találhatóak: szobrok, plakettek, érmek, objektek, művészkönyvek, egyedi és sokszorosított grafikák, olajfestmények, iparművészeti alkotások. A műveket a teljesség igénye nélkül az alábbi neves művészettörténészek zsűrizték: Almay János, Benes József, Dr. Feledy Balázs, Dr. Losonci Miklós, ifj. Szurcsik János, Kopasz Tamás, Laczkó Ibolya, P. Szabó Ernő stb.

Fotók: kiskoros.hu

Keresés